Hubungan Terrorisme dengan Wahabi Go to product page

RM15.00

Judul: Hubungan Terrorisme dengan Wahabi
Penulis: Ustaz Muhammad Asrie bin Sobri
Penerbit: Pustaka Ilmu Salaf Resources
Muka Surat: 104 m/s (Soft Cover)
Berat: 137 gram

     Gejala “Terrorisme” merupakan isu yang menghantui kurun ke-21 Masihi bermula dengan serangan ke atas menara WTC, Amerika Syarikat pada 11 September 2001, Amerika Syarikat melancarkan serangan besar-besaran ke atas golongan yang mereka labelkan sebagai “pengganas” yang mana sasaran ditujukan secara khusus kepada Umat Islam.

     Atas dakwaan memerangi keganasan, Amerika Syarikat telah menceroboh beberapa buah Negara Islam bermula dengan Afghanistan kemudian Iraq, pelancara kembali “Perang Salib” di bawah agenda “Globalisasi” jelas ketampakan melalui ekspedisi ketenteraan ini.

     Kebanyakan Negara Islam terpaksa tunduk kepada desakan Amerika Syarikat untuk “bekerjasama” memerangi keganasan menurut perspektif Amerika Syarikat, seperti lembu dicucuk hidung, mereka hanya mengikut telunjuk Amerika Syarikat tanpa mampu berfikir mahupun menilai sesuatu dakwaan sebagai “Terrorisme” menyebabkan ada pihak yang menjadi kambing hitam dalam ekspedisi ini.

     Gerakan Islam secara umumnya diisytiharkan sebagai sasaran utama dalam peperangan ini dan kita tidak menafikan wujudnya ideologi radikal dan ganas dalam barisan gerakan Islam semenjak kemunculan “al-Khawarij” pada zaman pemerintahan Khalifah Islam ke-4, Amirul Mukminin ‘Ali bin Abi Talib -radiallahu ‘anh-. Namun, menghukum secara pukal gerakan Islam sebagai radikal dan “terroris” adalah satu bentuk pemikiran “ganas” dan “radikal” yang tidak boleh diterima sama sekali.

     Jika dikecilkan lagi skop sasaran dalam peperangan menentang keganasan ini, kita dapati golongan yang dilabel sebagai “Wahabi” atau “Salafi” merupakan sasaran mudah dan kambing hitam paling popular dijadikan sasaran. Label “Salafi Jihadi” sentiasa dikumandangkan apabila berlaku sebarang tindakan terrorisme menyebabkan berlakunya ketidakadilan terhadap golongan yang disebut “Salafi” ini.

     Sejauh manakah kebenaran bahawa gerakan “Salafi” adalah pembawa pemikiran radikal dan terrorisme? Apakah prinsip ajaran golongan ini yang menjadi landasan tindakan terrorisme yang berlaku? Buku yang ringkas ini akan menjawab persoalan ini dan membuktikan bahawa berlawanan dengan tanggapan umum, sebenarnya ajaran dan prinsip-prinsip yang dipegang oleh gerakan Salafi adalah ubat yang paling mujarab untuk mengubati virus terrorisme ini.

Kandungan:
=> Pendahuluan
=> Fasal Pertama: Pengenalan Terhadap Gerakan Wahabi / Salafi
=> Fasal Kedua: Masalah “Takfir” & Pelaku Dosa Besar
=> Fasal Ketiga: Interaksi dengan Pemerintah Muslim
=> Fasal Keempat: Sikap Ulama’ “Wahhabi” dalam Isu Terrorisme Moden
=> Penutup
=> Biografi Penulis