Rukun Islam Asas Perpaduan Ummah Go to product page

Rukun Islam Asas Perpaduan Ummah
RM12.00

Judul: Prosiding Konvensyen Ilmuwan Malaysia Zon Selatan 2014: "Rukun Islam Asas Perpaduan Ummah" | Penerbit: Pustaka Ilmu Salaf | Muka Surat: 96 m/s. (Soft cover)


Isi Kandungan

  1. Sekapur Sirih dari Pengarah Program, Tn. Mohd Riduan bin Khairi
  2. Perutusan Khas oleh Ustaz Minghat Mamut, Penasihat Institut Ibnu Hajar, Melaka
  3. Ucapan Aluan Khas Selamat Datang oleh YB Senator Tuan Zali Mat Yasin, YDP Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya, Melaka
  4. Ucap Utama Mensurih Wacana Rukun Islam Sebagai Tonggak Perpaduan Ummah oleh Dr. Fathul Bari bin Mat Jahya, Penasihat Eksekutif Pertubuhan Ilmuan Malaysia (iLMU)
  5. Pembentangan 1 : As-Syahadatain (Dua Kalimah Syahadah) : Laa Ilaaha Illallah, Muhammadur Rasulullah oleh (Prof. Madya) Dr. Fadlan bin Mohd Othman, Pensyarah Kanan Jabatan Al-Quran dan As-Sunnah, Fakulti Pengajian Islam, UKM merangkap Pengerusi Pertubuhan Ilmuan Malaysia (iLMU)
  6. Pembentangan 2 : Mendirikan Solat oleh Dr. Azwira bin Abdul Aziz, Pensyarah Kanan, Pusat Pengajian Umum, Universiti Kebangsaan Malaysia merangkap Ahli Majlis Syura iLMU dan Tn. Mohd Riduan bin Khairi, Ketua Jabatan Penerbitan iLMU
  7. Pembentangan 3 : Menunaikan Zakat oleh Ustaz Idris bin Sulaiman, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) merangkap Ahli Majlis Syura iLMU
  8. Pembentangan 4 : Puasa Ramadan oleh Tn. Mohd Riduan bin Khairi, Ketua Jabatan Penerbitan iLMU dan Ustaz Adli Shidqie bin Minghat, Pengerusi Pertubuhan Kebajikan dan Pendidikan Ibn Hajar Melaka (IBH)
  9. Pembentangan 5 : Wacana Perpaduan : Tersirat dalam Pelaksanaan Ibadah Haji di Baitullah oleh Tn. Mohd Radzi bin Othman, Setiausaha Pertubuhan Ilmuan Malaysia (iLMU) dan Ustaz Yunus Zainal dari Yayasan Ta'lim, Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur.

Islam dibangun di atas lima tiang ….” Al-Bukhari (no. 4514): Maksud hadis tersebut adalah penyerupaan Islam dengan bangunan dan tiang-tiang bangunan tersebut adalah kelima perkara tersebut. Jadi, bangunan tidak akan kuat tanpa tiang-tiangnya dan ajaran-ajaran Islam lainnya adalah penyempurna bangunan di mana jika salah satu daripada ajaran-ajaran tersebut hilang dari bangunan Islam, maka bangunan berkurang, namun tetap mampu berdiri dan tidak runtuh dengan berkurang salah satu dari penyempurnanya. Ini berbeza jika kelima tiang tersebut runtuh, Islam akan runtuh dengan tidak adanya kelima tiang tersebut tanpa diragukan lagi. Islam juga runtuh dengan hilangnya dua kalimah syahadah. Yang dimaksudkan dengan dua kalimah Syahadah ialah beriman kepada Allah dan Rasul-Nya.